Waarom energieleveranciers vergelijken geen zin heeft! Dé gouden tip!

27 mei 2019 |

Vraag een gemiddelde bakker hoe hij of zij zijn energiecontracten regelt en u krijgt het volgende antwoord: “Ik leg drie offertes naast elkaar en kies de goedkoopste voor de meest gunstige” Maar is dat eigenlijk wel zo slim? Volgens Albert Munneke, energieadviseur, niet, “Een verzekering kunt u prima op die manier afsluiten, maar een energiecontract niet. Dat komt omdat er achter de energieprijs een beurs huishoudt. U betaalt met die strategie op termijn sowieso teveel.”

Een veelgemaakte fout
Stel, u sluit een hypotheek af onder NHG. U vergelijkt wat banken en de ene bank biedt 1,6 % voor 10 jaar NHG, de ander 1,7%. U kiest de goedkoopste, dat heeft u knap voor elkaar, u zit goed, u kan niets gebeuren. Maar in werkelijkheid valt dat te bezien. In dit specifieke geval heeft u ook geluk gehad, de hypotheekrente staat namelijk historisch laag, maar er zijn tijden geweest dat er voor diezelfde hypotheek 12% betaald moest worden. Stel, u had daar dezelfde expertise herhaald, dan had u weliswaar 0,1% tussen banken bespaard, maar zeker geen goedkope rente. Dit heeft alles te maken met de timing. Wanneer besluit u in te kopen? Hoe staat de markt er dan voor?

In de energiemarkt is dat niet anders. Traditiegetrouw vragen veel ondernemers eind van het jaar even snel een paar offertes op en kiezen de goedkoopste. Gevolg, veel vraag naar energiecontracten, waardoor de prijs onnodig stijgt. Daarnaast wordt er geen rekening gehouden met marktomstandigheden zoals de olieprijs, de economie en de politieke ontwikkelingen. Op het moment dat u leveranciers belt, kijken zij wel naar de omstandigheden en bepalen de prijs. Het geringe verschil tussen leveranciers op een willekeurig moment valt in het niet bij de schommelingen gedurende het jaar. Dat kan in sommige volatiele jaren oplopen tot enkele centen per kWh of m3 gas.

De strategie bepaalt de prijs, niet de vergelijking
Laat ik u vooral uit de illusie halen, het beste inkoopmoment kan niemand voorspellen. Kijk naar wat er gebeurt en zet dat geheel in lange termijnverband. Wat is de hoogst betaalde energieprijs in de afgelopen vijftien jaar en wat de laagste. De zogeheten bandbreedte bepaalt vervolgens uw strategie. Of u kort, lang, variabel of vast gaat inkopen. Wie er vervolgens mag leveren voor een tiende cent verschil is niet zo belangrijk.

Voorbeeld:
Ondernemer de Vries heeft een goedlopende bakkerij. Zijn verbruik schommelt al jaren rond de 150.000 kWh. In het voorjaar is de markt, ceteris paribus, vaak rustig. Zijn adviseur bevestigt dat er geen gekke zaken spelen en kijkt waar de prijs zich precies bevindt. In dit specifieke geval aan de onderkant van de bandbreedte lange termijn. Nu rest de vraag: Vast of variabel? Lang of kort?
Stel het is moment B, de prijs zit aan de onderkant van de bandbreedte op lange termijn. Hier is vastzetten een slimme strategie. Met een variabel product gaat u meer betalen als de prijs stijgt.
In situatie A is variabel of korte termijnproduct de beste optie. U maakt dan zo snel mogelijk gebruik van een mogelijke daling.

De strategie is bepaald, wie er nu vervolgens levert voor die tiende cent goedkoper is niet meer zo van belang. De achterliggende keuze, dat bepaalt op lange termijn wat uw energiekosten zullen zijn.

Wilt u meer weten?
Neem contact op met Kobespa! Wij kijken graag mee of er wellicht zaken slimmer kunnen om op de energiekosten te kunnen besparen. Mail naar a.munneke@kobespa.nl of bel naar 013-7370152

Terug naar overzicht