Prijsnoteringen oktober

05 oktober 2018 |

Bekijk hier de prijsnoteringen oktober

GRANEN
De tarweoogst is volledig achter de rug, de molens mengen de nieuwe tarwe gelijkmatig bij. Medio oktober zitten de meeste molens op 100% nieuwe oogst. De markt is stabiel. Historisch gezien zijn deze maanden altijd al rustig op de tarwemarkt. De maïsoogst is flink op gang. In Europa valt de opbrengst flink tegen door de droogte. In Amerika en Oekraïne daarentegen is de oogst historisch groot. Dat maakt dat de feedmarkt ook relatief rustig blijft ondanks de tegenvallende maïsopbrengst in Europa. Op de langere termijn wordt nog steeds gesproken over een mogelijke prijsdaling voor tarwe. Er is simpelweg nog heel veel tarwe beschikbaar, de tarwe export vanuit de EU loopt nog steeds flink achter. Een Matif op € 185,-- is nog steeds denkbaar. De telers zijn alweer druk bezig met voorbereidingen voor het inzaaien van de (winter)tarwe. De omstandigheden daarvoor zijn tot op heden ideaal.

ZUIVEL
4 weken geleden werd een prijsverlaging op boter al voorspeld, maar niet eerder dan in november. Toch is de boter nu al flink gezakt tot € 5,-/kg ondanks wéér een verlaagd melkaanbod in Nederland. Het is al de 7e maand op rij dat er minder melk wordt geproduceerd in Nederland. In alle omringende landen daarentegen is de melkaanvoer juist weer gestegen. Deze stijging van melkproductie is al gaande vanaf juni. De reden waarom de Nederlandse boternotering nu al aan het zakken is, komt uit het feit dat de emotie rondom de droogte nu inmiddels uit de markt is. Er zijn berichten dat deze € 5,--/kg de bodem zal zijn voor het komende kwartaal. Anderen berichten juist weer dat door met name de enorme groei in Nieuw Zeeland (melkproductie + 5%!) de boternotering wel verder zou kunnen zakken tot € 4,50/kg ondanks de toenemende vraag naar boter dit lopende kwartaal.

APPELS
Dit jaar verwacht men een goede oogst qua hoeveelheid in zowel Nederland als de omliggende landen. Echter de droogte tijdens de zomer heeft er wel voor gezorgd dat de kwaliteit minder is. Met name de hardheid van de appel kan een cruciaal punt gaan worden gedurende het seizoen.


Terug naar overzicht