Prijsnoteringen juli_kopie

01 augustus 2017 |

Bekijk hier de prijsnoteringen van augustus

GRANEN
De oogst is nog in volle gang. In Frankrijk en in midden-/zuid-Duitsland is al wel het meeste geoogst. Grote velden in Noord Duitsland moeten nog geoogst worden. Eiwitkwaliteiten lijken redelijk goed te zijn. Er is wel zorg over het hectolitergewicht in met name Duitsland. Het hectolitergewicht is het gewicht van een hectoliter (100 liter) product. Een laag hectolitergewicht staat gelijk aan een kleine graankorrel. Kleine korrels hebben invloed op het maalrendement. Het hectolitergewicht wordt beïnvloed door het aandeel vezels om de korrels,  het ras, de groeiomstandigheden en het vochtgehalte van het product. De tarwekorrels lijken in Duitsland dus wat kleiner te zijn dan “normaal”, met als ge-volg dat er minder opbrengst aan tarwe genoteerd zal worden. Toch zakt de matif gestaag. Dat komt doordat de laatste we-ken de weersomstandigheden toch flink gunstiger is geworden voor de mais en soja, de tarweproductie in Rusland, Oekraïne en Turkije flink boven verwachting is uit-gekomen en dat er over oogst 2016/2017 minder geëxporteerd is buiten de EU. De premies op de baktarwe blijven onveranderd hoog.

ZUIVEL
Ondanks de hoge prijs blijft de vraag naar boter goed. De Europese botervoorraden zijn in het afgelopen jaar nagenoeg verdwenen. Vorig jaar was er nog 91.000 ton in opslag; op dit moment is de voorraad slechts 1.300 ton. De voorraad mager melk-poeder, aangelegd in 2015 en 2016 om de melkprijs te ondersteunen, is momenteel het hoogste van de afgelopen twee decennia. Sinds december vorig jaar is er zo’n 140 ton verkocht, maar er zit nog 358.000 ton in opslag. Zolang de vraag naar boter hoog blijft, zal de boterprijs niet gaan zakken.

OLIE
De meeste raapolie raffinaderijen liggen stil in verband met groot onderhoud aan de fabriek ter voorbereiding op de nieuwe oogst. Op dit moment is er weinig raapolie meer te verkrijgen in de markt. De oogst is inmiddels goed op weg in grote delen van Zuid-Duitsland en Frankrijk, evenals in het Zwarte Zee gebied.
De opbrengsten lijken goed te zijn. De verwachting tot dusver is dat de prijzen stabiel zullen blijven.

Terug naar overzicht