Prijsnoteringen november

12 november 2018 |

Bekijk hier de prijsnoteringen november

GRANEN
Zoals vorige maand ook al werd gemeld, is de tarwemarkt zeer stabiel; de matif schommelt al een flink aantal weken rond en net boven de € 200,--.
Er komt wat meer druk op de prijs nu de emotie rondom de droogte is afgenomen. De tarwe export loopt ook in oktober nog steeds flink achter ten opzichte van vorig jaar. Omdat de (feed)tarweprijzen hoog zijn ten opzichte van de maïs, mengt de feed-producent steeds meer maïs in. Hierdoor zal het volume beschikbare tarwe alleen nog maar groter worden.
Het inzaaien van de wintertarwe is ondanks de droogte op schema. Alleen in Oost-Europa loopt de inzaai enkele weken achter in verband met de droogte.
Op lange termijn lijkt het erop dat de tarweprijs verder zou moeten dalen tenzij de winter roet in het eten gaat gooien.

ZUIVEL
De boternotering is flink door gedaald tot aan € 4,30. Deze prijs wordt nu al voor de derde achtereenvolgende week genoteerd. De Duitse boternotering daalde ook, maar niet zo snel. Nu de Nederlandse notering “is gestabiliseerd” op de € 4,30, loopt ook de Duitse notering naar dit niveau.
Ondanks toch weer een iets verlaagd melkaanbod in Nederland, is de verwachting dat de boternotering rond dit niveau zal blijven. De berg magere melkpoeder in de EU blijft groeien en is ook de rem op extra productie boter.

OLIE
De plantaardige oliemarkt is in de “greep” van de USA/China handelsoorlog. Daarnaast is de Dollar flink in beweging, wordt er op korte termijn weinig gekocht en blijft de raapolie-prijs in Europa hoog. Dit zijn allemaal elementen die ervoor zorgen dat de olieprijzen in een impasse blijven. Op korte termijn zal er weinig veranderen. Op lange termijn daarentegen zal er rekening mee moeten worden gehouden met een markt die flink kan oplopen door een toename van de vraag.

Terug naar overzicht