Prijsnoteringen juli 2019

17 juli 2019 |

Prijsnotering juli 2019

GRANEN
Afgelopen weken was de tarwemarkt nerveus te noemen door de “weer-emoties” in zowel de Verenigde Staten als ook in Europa. Nu de tarwe grotendeels in de rijpingsfase zit en niet meer in de groeifase, wat altijd kritisch is, verdwijnt ook de nervositeit. De Matif is afgelopen week weer in wat rustiger vaarwatergekomen. De eerste oogsten zijn gedaan in Zuid-Frankrijk en rondom het zwarte zeegebied. De eerste opbrengstcijfers lijken mee te vallen. Tot op de dag van vandaag zijn er geen redenen te vinden voor een prijsstijging, maar aan de andere kant is er ook geen reden aan te dragen voor een grote daling. Het is nu afwachten op de eerste metingen van eiwitpercentages en vooral ook op de metingen van de kwaliteit van het eiwit.

ZUIVEL
De boternotering, maar ook de prijzen van melk en melkpoeders, zijn weer flink aan het dalen. De melkprijzen zijn traditioneel laag in juli en augustus. Campina meldt dat 2019 het 5e opeenvolgende jaar is dat boeren hun vee meer in de wei laten grazen. Dat heeft een positief effect op het zuivelgebruik, aangezien meer mensen de koeien daadwerkelijk zien. De daling in boter is wel opvallend. Er zijn berichten dat er grote hoeveelheden vriesboter de markt in worden geduwd om de vrieshuizen wat leger te krijgen. Deze extra golf aan boter doet de notering flink zakken. Met een notering van € 3,68 zit de boter op het niveau van mei 2016. Is toch weer 3 jaar geleden. Met deze boterprijzen wordt de EU-boter steeds aantrekkelijker voor de wereldmarkt, dus hoe lang dit relatief lage prijsniveau nog kanstandhouden blijft gissen.

APPELS
Rond deze tijd wordt er altijd flink gesproken over de oogstramingen voor aankomend jaar. Binnen Europa zijn er flinke verschillen. Polen verwacht als het grootste appel producerend land een slechte oogst, door vorst in het voorjaar. Italië heeft meerdere rassen, maar met het op 2 na grootste ras verwachten ze sterk verminderde opbrengst tot zelfs 35%. In België en Duitsland is er door hagel in het voorjaar veel schade. Ook in Nederland zijn er gebieden met hagelschade,waarbij in sommige gevallen 50% de appels schade hebben opgelopen. In totaliteit zal de appeloogst niet zo slecht zijn als in 2017. Toen was er in geheel Europa vorstschade, maar door het koude voorjaar zullen de appels wel een stuk kleiner uitvallen. Het is nog te vroeg om nu al iets zinnigs te zeggen over het prijsniveau.

Terug naar overzicht