Prijsnoteringen januari 2019

04 januari 2019 |

Bekijk hier de prijsnoteringen van januari 2019

GRANEN
Ondanks een kleine stijging van de Matif tot € 205,-- is de tarwemarkt nog steeds zeer stabiel. Er zijn (nog) geen factoren die de tarweprijzen wezenlijk kan doen laten veranderen. Handelsoorlog USA vs China, Russische export, de tarweoogst op het zuidelijk halfrond, de weer(winter-)condities, laag water; alles is al een keer de revue gepasseerd, maar de markt “schrikt” er niet meer van. Er is door de droogte wel minder tarwe beschikbaar in de EU voor de export, maar zolang het volume in de export niet uitzonderlijk groeit, is er voldoende tarwe beschikbaar om de nieuwe oogst te halen. Zolang de winter “normaal” blijft, zijn er direct geen redenen te verzinnen dat de prijzen ineens zouden moeten stijgen.

ZUIVEL
Na maanden van heen en weer stuiteren, staat de boternotering al voor 4 weken achtereen op dezelfde prijs: € 4,14 per kg. Dat is heden ten dage toch wel uniek te noemen. De melkgarantieprijs is daarentegen wel weer met een euro gezakt tot € 36,25. Nu is januari voor de melk altijd al een mindere maand geweest. Toch is deze € 36,25 historisch gezien een redelijke prijs. De laatste keer dat de melkgarantieprijs onder de € 30,-- uitkwam was over de periode augustus 2015 tot oktober 2016. Het lijkt erop dat de zuivelmarkt de turbulente periode achter zich laat.

OLIE
De plantaardige oliemarkt is al een flink aantal weken in de “greep” van de USA/ China handelsoorlog. Toch komt er nu beweging in tijdens de onlangs overeengekomen “handelswapenstilstand”. China heeft medio december 2 miljoen ton Amerikaanse sojabonen gekocht. De sojaprijs zakt desondanks tot een historische lage prijs van € 650,-- sinds 1 januari 2009. De markt voor raapolie blijft wat meer onvoorspelbaar en is -net als de tarweafhankelijk hoe het winterweer gaat worden.

Terug naar overzicht