Prijsnoteringen februari 2019

05 februari 2019 |

Bekijk hier de prijsnoteringen van februari 2019

GRANEN

De Matif blijft redelijk stabiel tussen € 203 en € 206 schommelen. De winter in de EU is “mild” voor de tarwe. Er ligt overal voldoende sneeuw om de tarwe te beschermen. Aan de andere
kant is er in Europa ook nog nergens extreme kou voorgekomen. Dat is wel anders in het Lake- district van Noord-Amerika. Daar worden temperaturen ver onder de -30 graden gemeten. Het is afwachten of de gewassen dit goed zullen doorstaan De EU-export van tarwe wordt elke week minder ten opzichte van vorig jaar (de index staat op -26%!). Dit, in combinatie dat er in Frankrijk 3,5% meer tarwe is ingezaaid, zou op langere termijn naar alle waarschijnlijkheid de tarweprijs onder druk moeten zetten. Voorlopig is zowel de vraag naar als het aanbod van EU-tarwe zo hoog, dat de tarweprijzen nu nog relatief stabiel blijven. Het prijsverschil tussen huidige oogst 2018 en (op de Matif) nieuwe oogst 2019 is € 20,00. Dat is een flink verschil.

ZUIVEL
De melkgarantieprijs is met een kwartje gestegen naar € 36,50/100 ltr. Een marginale prijsaanpassing. De boternotering daarentegen is weer met een sprongetje gestegen met 6% naar € 4,39. Er verdwijnt veel boter de vrieshuizen in als winterboter. De vraag naar boter overstijgt het aanbod. Toch verwacht men niet dat de boterprijs veel verder door zal stijgen.

OLIE
De plantaardige oliemarkt is over afgelopen weken nerveus geworden. Dat komt mede doordat er tot nu toe weinig verbeteringen in de handelsbesprekingen tussen China en de VS te zien zijn. Maar ook doordat er geen USDA-rapporten meer zijn uitgegeven door de sluiting van de overheid in de VS. De prijzen stijgen fors. Dat komt overigens niet alleen door de nervositeit, maar ook door de toegenomen vraag naar  biodiesel voor wat betreft de raapolie.

EIEREN
Nadat de gebruikelijke prijsdaling na Kerst heeft plaatsgevonden, begint nu toch alweer de stijging. Maar ondanks dat Pasen laat is dit jaar, zien de eierhandelaren de vraag naar eieren al wel groeien. Met name de industrie voor o.a. sausen en de kokerijen (voor de gekookte, gepelde eieren) zijn bezig om voorraden aan te leggen om voor Pasen gereed te zijn. Het aanbod aan eieren is voldoende, die dan ook goed de weg naar de markt weet te vinden.

Terug naar overzicht