Prijsnoteringen december

12 december 2018 |

Bekijk hier de prijsnoteringen december

GRANEN
We vallen in herhaling als we zeggen dat de tarwemarkt zeer stabiel is. De matif schommelt nog steeds rond de € 200,-- De inzaai is overal gedaan. Er is wat onzekerheid over de ontwikkeling van de tarweplantjes in verband met de aanhoudende droogte in de maand oktober. In november daarentegen is er wel weer genoeg regen gevallen. Zoveel zelfs dat de media kon melden dat de binnenvaartschepen bijna overal weer met volle lading kunnen gaan varen. De oogst in zuidelijk halfrond zit er aan te komen. Op de wereldmarkt zou de lagere oogstopbrengst-verwachting in Australië nog wat (negatieve) beweging in de tarwemarkt kunnen veroorzaken. Het is nu ook afwachten wat de winter gaat doen. Een koude winter zonder beschermende sneeuwlaag zou paniek kunnen veroorzaken. Maar ook een te zachte winter is niet goed voor het gewas.

ZUIVEL
De boternotering is na een aantal weken vastgeroest te zijn op € 4,30 toch beetje bij beetje doorgezakt naar € 4,16. De Duitse boternotering volgt de Nederlandse notering op gepaste afstand € 4,45. De melkgarantieprijs is voor december 2018 hetzelfde als november. Hiermee lijkt een trend gezet te zijn voor een langere termijnprijs voor de melk tussen de € 37 en € 38 per 100 ltr. Melk, boter, room; alles lijkt weer wat rustiger te worden na 2 turbulente jaren. We zijn benieuwd hoe lang dit gaat duren.

OLIE
De plantaardige oliemarkt is nog steeds in de “greep” van de USA/China handelsoorlog. Vorige maand was de Dollar nog flink in beweging, maar daar is nu toch wel rust in gekomen. Er wordt weinig olie gekocht. De markt voor raapolie blijft wat meer onvoorspelbaar en is net als de tarwe afhankelijk hoe het winterweer gaat worden. De palmolie noteert de laagste prijs sinds 1 jan 2009.

Terug naar overzicht