Prijsnoteringen april 2019

10 april 2019 |

prijsnotering april 2019

GRANEN
Tot op vandaag lijkt de winter geen schade te hebben aangebracht aan de tarwevelden in de EU. Er is genoeg regen gevallen en de ontwikkeling van de planten gaat prima. In de regio Rusland/Zwarte zee wordt zelfs nu al gesproken over een potentieel record oogst, net als in 2017.
Hoe anders is het in de VS. Daar vliegen de tarwe-, mais- en sojaprijzen op en neer door berichten over veel lagere inzaaiing van de zomertarwe (bijna 4,5% minder), over schade aan de gewassen door onder andere overstromingen, de extreme winterkou en over naar boven bijgestelde voorraden.
In Europa is de nieuwe tarweoogstprijs nog steeds “stabiel” te noemen. Als ook in Duitsland en Frankrijk een record-oogst wordt verwacht, dan zal de prijs verder onder druk komen. Maar daarover speculeren is het begin april nog te vroeg voor.

ZUIVEL
Ondanks dat we op de drempel staan naar Pasen is de vraag naar boter nog steeds stukken minder dan vorig jaar en blijft de boterprijs nog redelijk stabiel te noemen. Er zijn geen fundamenten die de boternotering flink zal laten pieken of dalen. Alles lijkt nu toch echt in rustig vaarwater te zijn gekomen, na 2 turbulente jaren.
De melkgarantieprijs is € 0,50 gezakt. Het aanbod melk zal de komende maanden wel weer flink stijgen doordat de koeien de wei in mogen. De prijs voor volle melkpoeder stijgt, maar dat is merendeels toe te schrijven aan de gestegen vraag naar volle melkpoeder door de ijsindustrie.

OLIE
De plantaardige oliemarkt is al maanden in de ban van de handelsbesprekingen tussen China en de VS. Volgens de laatste berichten komen er wat positieve geluiden uit deze onderhandeling, maar het gaat langzaam en de markt wacht geduldig af. De palm- en sojaolieprijzen blijven historisch laag. De prijs van de raapolie begint weer te zakken, maar het prijsniveau is eigenlijk over afgelopen 12 maanden niet veel afgeweken van de €800,--/mt grens.
De koolzaad begint te bloeien, de oogst zal binnenkort beginnen en dan zal er wellicht een kleine prijsdip kunnen ontstaan.

Terug naar overzicht